Jeśli potrzebujesz ekologicznego barszczu z buraków kiszonych, koniecznie sprawdź https://tinyurl.com/yg3vmq62.
To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa jedynie na święta, którą jemy z reguły podczas Wigilii albo dużych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domach, w których tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale także jako dodatek do wielu potraw.
Barszcz czerwony to zupa uniwersalna
Zdaje się, iż barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednak właśnie jego lekko słodki, a jednocześnie kwaśny aromat powoduje, że świetnie łączy się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni zalewają nim pierogi z grzybami, kapustą lub mięsem, pozostali wolą w nim ziemniaki, kiełbasę i jajko. Barszcz czerwony to doskonałe danie obiadowe, lecz też pyszna przekąska albo kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym farszem bądź chrupiącego pasztecika z pieczarkami.
Warto zaznaczyć, iż barszcz czerwony, o ile nie dodano do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy, a także sporo żelaza, przez co rekomenduje się go osobom cierpiącym na anemię. Natomiast z uwagi na to, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym na co dzień spożywa się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy smak
Nie ma uniwersalnej receptury na barszcz z buraków – każdy w kuchni stosuje swoje ulubione dodatki i inaczej przyprawia tę zupę. Jedni kochają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, inni dodają do niego nieco cukru, aby podbić naturalną słodkość buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej niezbędnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przyrządzać samemu, lecz proces fermentacji trwa w okolicach siedmiu dni. Jeśli jednak nieoczekiwanie nabierzesz ochoty na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]