Chcesz zamówić kiszonki z warzyw? Powinieneś odwiedzić ten adres.
Kiszone warzywa są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, z rzadka napotykany w innych krajach świata. Tymczasem domowe kiszonki lubiane są nie tylko w Europie, ale także w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej.
Kiszonki znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych
Historycy potwierdzili, iż metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich zanurzenie w solance, w soli lub w occie, znana jest ludziom od ponad 4 tysiącleci. Proces ten prawdopodobnie nie została odkryta w Europie, a na terenach antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niskie pH zawiesiny, w której jest ono zanurzone, utrudnia namnażanie się bakterii gnilnych. Paręset lat temu była to najlepsza metoda, żeby przedłużyć okres zdatności do konsumpcji warzyw, mięsa i ryb nawet o kilka miesięcy. Stąd też przyjął się zwyczaj preparowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kwaszonki od zawsze słyną z własności prozdrowotnych, co naturalnie potwierdziło się w badaniach. Wyróżniają się one między innymi ogromną zawartością witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały w magazynie kiszone warzywa, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Co ciekawe, po polsku kwaszone przetwory z warzyw nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z kukurydzy bądź grochu.
Smak kiszonek z warzyw bywa inny w poszczególnych rejonach świata
Najczęściej spotykanym warzywem kwaszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni zasadniczo w większości rejonów świata, nawet w USA oraz w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie jest zbyt popularna. Jednakże ogórki kwaszone są tam bodaj niesłychanie lubianym dodatkiem do burgerów, kanapek i hot-dogów. Nad Wisłą prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraczki, z których korzysta się do przygotowania zup oraz surówek. Niemniej jednak nie tylko te warzywa można kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. pomidory, cebulę oraz owoce (przykładowo oliwki), a czasami nawet śledzie.
Ocet i Solanka wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwasowości i chrupkości. Kiszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się fundamentem lub istotnym dodatkiem do setek potraw lokalnych. Trzeba pamiętać, że smak kiszonych przetworów bywa inny w poszczególnych rejonach świata, bowiem zależy on od dodatków do zalewy, które stosuje się w procesie kwaszenia. Wskutek tego ogórek kiszony podług typowej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten zakiszony np. w Chinach.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]