Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!

Kwaszoną kapustę kupisz na artmankiszonki.pl.

Niepowtarzalny smak kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych dań i każdy Polak dość często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kiszona to niezmiernie zdrowa żywność.

Czy powinno się spożywać kwaszoną kapustę?

Kapusta kiszona, lub kwaszona, bo te dwie nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które odkryto w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na długie składowanie pożywienia. Cienko posiekane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi czas w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin czy minerałów, których zdobycie zimą było znacznie bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A wypada podkreślić, iż w kapuście kiszonej jest wiele substancji, które są ważne dla poprawnego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B9, B6, B1). Poza tym, kiszona kapusta to źródło m.in. magnezu, kwasów tłuszczowych omega-3 i wapnia. Jednocześnie to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, stąd poleca się jego konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.

W jakich potrawach znajdziemy kwaszoną kapustę?

Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy jako kluczowy składnik dań, jak i jako przystawka do nich. Niegotowaną najczęściej spożywa się ją jako surówkę z siekaną cebulką oraz marchwią, która współgra z daniami z ryb i ziemniaków, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To też produkt, który świetnie komponuje się z grzybami oraz czerwonym mięsem, w związku z tym używa się jej w farszu do łazanek, krokietów i pierogów. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie powstałyby tradycyjne polskie dania – bigosu, kapuśniaka albo góralskiej kwaśnicy.

Zasadniczo każdy szef kuchni ma własny sposób na kapustę kiszoną, aczkolwiek obecnie sporadycznie zakwasza się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby składowania produktów spożywczych na okres zimy. Kapustę kiszoną w wielkich oraz małych opakowaniach bez przeszkód kupić można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]