Mają wyjątkowy smak, prezentują się bardzo ciekawie, zaś nabyć je można wyłącznie w jednym mieście na Ziemi. O czym mowa? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są wizytówką dawnej stolicy Polski i dumą tutejszych piekarzy. Z jakiego powodu cieszą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności chcą spróbować właśnie opisywanego specjału?
Obwarzanki krakowskie – o historii parę zdań
Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII stulecia. W annałach pierwszy raz pojawiły się wiek później, kiedy zauważono, że przepadała za nimi królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je jedynie w okresie Wielkiego Postu, jednak później na stołach pojawiały się również w pozostałych sezonach. W XV wieku król Jan Olbracht ustanowił dekret, na mocy którego mieli prawo wytwarzać je wyłącznie rzemieślnicy z Krakowa. Taką samą rzecz zrobiła 5 wieków potem Wspólnota Europejska, dodając je do spisu produktów regionalnych.
Przepis na obwarzanki krakowskie
Obwarzanki mają kształt pierścienia z łatwo zauważalną spiralną powierzchnią oraz średnicę w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od dawna produkowane są w myśl takiej samej receptury. Ich nazwa oraz unikalny smak okazują się wynikiem obwarzania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład sezamem tudzież makiem – i wkłada do piekarnika.
Adres firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]