Woda kotłowa – jak się ją uzdatnia?

Kotły oraz inne tego typu instalacje wymagają do sprawnego działania odpowiedniej wody. Jednak w naszych rurach znajduje się zwykle woda o dużej twardości. Z tego powodu nie powinna być stosowana w instalacjach grzewczych – zachodzi bowiem wtedy niebezpieczeństwo, że ich części skorodują albo będzie osadzać się na ich powierzchni osad. To dlatego w kotłach wykorzystuje się tylko wodę kotłową. Z uwagi na to, iż jest to naprawdę ważne dla sprawnego funkcjonowania tych urządzeń, warto napisać kilka słów na temat tej cieczy. Jakimi technikami się ją otrzymuje? Jakie powinna wykazywać cechy?

Parametry wody kotłowej

Woda kotłowa musi być w szczególności miękka – niedopuszczalne jest podawanie o dużej twardości. Poza tym ważny jest odczyn – pH powinno wynosić najwyżej 12. Ma to spory wpływ, jeżeli chodzi o rozproszenie żelaza. W wodzie kotłowej nie może być zawarta duża ilość dodatkowego tlenu, bo ten może owocować rdzewieniem podzespołów kotła. Woda kotłowa musi być oprócz tego stale sprawdzana pod kątem zawartości kamienia.

Jak otrzymuje się wodę kotłową?

W instalacjach ciepłowniczych za otrzymanie wody kotłowej odpowiedzialne są obecnie przede wszystkim stacje odwróconej osmozy. Metoda ta opiera się na przepuszczeniu cieczy przez półprzepuszczalną błonę, w wyniku czego prawie wszystkie substancje zostają z niej zlikwidowane. Odwrócona osmoza odbywa się stale, dzięki czemu do rur na bieżąco trafia woda kotłowa o oczekiwanych parametrach, zaś wykorzystywanie opisywanej metody jest dość tanie.