Wycięcie polipa

Polipy mogą wprawdzie wydawać się niegroźne, jednak ich pojawienia nie możemy lekceważyć. Mimo, że bezpośrednio nie szkodzą naszemu zdrowiu, po jakimś czasie mogą przerodzić się w raka. W jaki sposób zatem rozpoznać polipa w żołądku lub jelitach? Kiedy przejść się do przychodni? Jak przebiega życie osoby, która miała usuniętego polipa?

Wycięcie polipa – jak go rozpoznać?

Oznaką, która świadczy o polipie w przewodzie pokarmowym jest specyficzny ból pojawiający się przy schylaniu się. Chorzy często porównują to do dolegliwości miesiączkowych lub zapalenia pęcherza. U ludzi z naroślą w przewodzie pokarmowym obserwuje się również krew z odbytu, ale zwykle polip nie daje najmniejszych objawów, dlatego wykrywa się go przypadkowo.

Nie zwlekaj z wycięciem polipa

Z wizytą u medyka nie warto zwlekać przede wszystkim z uwagi na to, że nieleczony polip potrafi przeistoczyć się w nowotwór złośliwy. Szczególnie narażeni są na to pacjenci, po czterdziestym roku życia.

Jak wygląda wycięcie polipa?

W przypadku zaobserwowania niewielkich narośli, wycięcie polipa może wykorzystywać metodę kolonoskopową. Kiedy jednak polip jest większy, lekarz powinien zdecydować się na zabieg chirurgiczny. Wycięcie polipa nie jednak kończy kuracji – po jego wycięciu, bezwzględnie trzeba zbadać go pod kątem obecności komórek nowotworowych.

Wycięcie polipa – co jeść po operacji?

Chorzy, którzy przeszli wycięcie polipa muszą unikać wołowiny oraz żywności chemicznie konserwowanej. Najlepiej, kiedy do swojej diety włączą produkty zawierające dużo błonnika i wodę niegazowaną.