Dieta podczas leczenia szpitalnego
Dieta w leczeniu szpitalnym polega na zapewnieniu choremu dokładnej ilości składników odżywczych, takich jak węglowodany, białka i witaminy, których przez proces chorobowy nie potrafi przyjąć z normalnym posiłkiem. Nazywa się to żywieniem medycznym. Gdy zostanie ono wprowadzone w stosownym okresie, najlepiej zaraz po wykryciu choroby, pomoże w leczeniu i poprawi samopoczucie chorego.
Żywienie medyczne
Żywienie medyczne dzielimy na: żywienie dojelitowe (przez przewód pokarmowy) i pozajelitowe (dożylne). Najmniej inwazyjnym sposobem żywienia dojelitowego jest żywienie doustne. Gdy chory nie może spożywać posiłku tradycyjnie, podaje mu się indywidualnie dla niego przyrządzony pokarm w płynnej formie, zawierający niezbędne składniki odżywcze, przez sondę, którą która zakładana jest doprzewodu pokarmowego. Żywienie dożylne ma zastosowanie w chwili gdy choroba nie pozwala na stosowanie żywienia dojelitowego. Tym sposobem przewód pokarmowy jest omijany. W tym przypadku niezbędne jest jednak wykorzystanie odpowiednich środków, podawanych wprost do krwioobiegu.
Recomed