Potrzebujesz soków z kiszonych warzyw? Kliknij tu.
Z kwaszonek korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże raz za razem mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który dzisiaj często dostępny jest na półkach sklepowych w sekcjach z przetworami.
Usuwa toksyny i działa bakteriobójczo – sok z kiszonej kapusty
Chyba większość z nas będąc dzieckiem spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po spożyciu kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że napój jest niesłychanie zdrowy, choć bardzo kwaśny. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa! Ma on w składzie duże ilości witaminy K, A, C oraz E, jak również liczne minerały, jak żelazo, sód i magnez. Wiele osób ma trudności z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednakże warto pić go cyklicznie, bo eliminuje toksyny z organizmu, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy oraz wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co wspiera odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się także osobom cierpiącym na anemię. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym produktem nie wolno przesadzać – zaleca się spożywać maksymalnie 250 ml soku dziennie.
A może kiszony sok z buraka?
Sok z kiszonych buraków jest innym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze w kuchni, a który pijemy także jako przekąskę. Posiada on wiele witamin i ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność organizmu: podnosi koncentrację, zapobiega zatwardzeniom, a przy tym redukuje poziom cholesterolu we krwi. Mimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie zaleca się jednakże jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z reumatyzmem bądź chorobami nerek.
Jeżeli nie masz czasu, żeby przygotowywać soki z kiszonych warzyw samemu, możesz zakupić je w swoim sklepie bądź zamówić przez internet w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednakże, że takie soki powinno się składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]