Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Znajdź sól himalajską różową

Substancją konieczną do właściwego działania naszego organizmu jest sól. Jakie własności ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Z jakiego powodu należy stosować je w kuchni?

Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie wzbogaca smak potraw. Chociaż nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (nieprzekraczające 6 gramów na dobę) są potrzebne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów mających 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, takich jak selen, wapń czy magnez, a zarazem nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło cynku, magnezu i wapnia

Sól kłodawska z kolei to produkt o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi wspaniały do tradycyjnych kiszonek. Jest m.in. kopalnią cynku, potasu czy wapnia, czyli składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dzięki czemu nie zatraca swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie stosowana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]