Podstawowe informacje o żywieniu dojelitowym

Żywienie dojelitowe umożliwia dostarczyć pokarmy pacjentom, którzy nie mogą przyjmować ich w normalny sposób. Jest zazwyczaj wykorzystywane u chorych z rakiem przełyku oraz oparzeniami, ponieważ lekarze mogą ominąć w ten sposób chorobowo zmienione miejsca. Jest również stosowane u chorych z zaburzeniami gastrycznymi. Mimo że jest to metoda ocalająca życie, jej stosowanie jest związane z ryzykiem wystąpienia pewnych skutków ubocznych. Jak im zapobiec? Jak musi przebiegać żywienie dojelitowe?

Jakie preparaty stosować przy żywieniu dojelitowym?

Dla powodzenia żywienia dojelitowego najistotniejszy okazuje się odpowiedni wybór preparatów. Odpowiedzialny za to jest go medyk – należy przy tym wziąć pod uwagę zapotrzebowanie energetyczne chorego oraz rodzaj jego schorzenia. W wielu przypadkach możliwe będzie też dostarczenie zmiksowanych potraw przygotowanych w domu – ich skład powinien jednak być przeanalizowany przez sprawdzonego eksperta. Mniej więcej 1,5 litra opisywanego produktu powinno zaspokoić dzienne zapotrzebowanie energetyczne pacjenta.

Kiedy nie stosować żywienia dojelitowego?

Żywienie dojelitowe nie powinno być stosowane u pacjentów ze schorzeniami układu trawiennego – na przykład z rozwolnieniem oraz zaparciami. Żywienie dojelitowe nie będzie też trafionym rozwiązaniem w przypadku pacjentów ze wstrząsem. Lekarze powinni ponadto pamiętać, że potrafi być ono dla chorego sporym problemem natury psychologicznej – trzeba zatem uszanować jego decyzję o rezygnacji z takiego żywienia.

Recomed