Leczenie żywieniowe

Jak żywić chorych

Nieodłączną częścią powrotu do zdrowia jest leczenie żywieniowe. Celem prowadzenia takiego leczenia jest dostarczenie choremu składników odżywczych i przybliżenie wyleczenia. Przy uzgadnianiu odpowiedniego sposobu leczenia żywieniowego konieczna jest ocena stanu zdrowia chorego, opierająca się na badaniu stopnia odżywienia, uzupełnieniu zapotrzebowania metabolicznego oraz określeniu pożądanych rezultatów.

Odpowiednie żywienie chorych

Osoby cierpiące na choroby przewlekłe często mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze (węglowodany, białka, sole mineralne, tłuszcze) niż osoby zdrowe. Zaniedbanie dostarczania tych składników może spowodować osłabienie, złe samopoczucie i pogorszenie stanu zdrowia chorego. Dlatego bardzo ważne jest dbanie o właściwe odżywianie. U chorych często występują problemy z gryzieniem i przełykaniem, z tego powodu dobrze jest podawać potrawy rzadkie. Przygotowanie łatwych do spożycia dań jest szybkie, ale często nie wyglądają one zachęcająco i chory odmawia jedzenia. Polecane jest podawanie 5 małych objętościowo posiłków dziennie, co 3-4 godziny.

Odżywki dla chorych

Jeśli chory ma problemy z jedzeniem, jest niedożywiony, a także w celach suplementacji można do diety wprowadzić odżywki dla chorych. uzupełniają one brakujące składniki odżywcze, nie zastępując wprawdzie odpowiedniego żywienia chorego, ale znacznie je wspomagając. Odpowiednio stosowane, razem z odpowiednimi posiłkami zauważalnie przybliżają szczęśliwą chwilę powrotu do zdrowia. Istnieje dużo preparatów, opracowanych specjalnie pod potrzeby pacjenta.

Recomed