Kolonoskopia –

Kolonoskopia to badanie, które umożliwia oglądnięcie wnętrza całego jelita grubego poprzez zastosowanie elastycznego endoskopu, grubości wskazującego palca. Podczas tego zabiegu można też pobrać próbki błony śluzowej jelita grubego do badań szczegółowych, a także wykonać drobne zabiegi. Wydziela się kolonoskopię terapeutyczną oraz diagnostyczną. Kolonoskopię wykonuje się jako badanie profilaktyczne raka jelita grubego.

Zabieg kolonoskopii – przygotowanie

Odpowiednie przygotowania rozpoczyna się już 7 dni przed kolonoskopią. Należy przerwać spożywanie owoców pestkowych, zwłaszcza z drobnymi pestkami np. winogrona. Osoby przyjmujące leki antyagregacyjne powinny przestać je przyjmować po wcześniejszej konsultacji z lekarzem, który przeciwzakrzepowe typu syncumar powinny koniecznie skontaktować się z lekarzem, prowadzącym leczenie. Na 3 dni przed kolonoskopią należy nie spożywać posiłków stałych. Dozwolona jest dowolna ilość herbaty, soków bez miąższu owocowego. W dniu poprzedzającym zabieg około godziny 14 powinno rozpocząć się zasadnicze przygotowanie do badania kolonoskopii, czyli zażywanie preparatu Fortans. Od momentu rozpoczęcia jego dawkowanie nie można nic jeść.