Mnóstwo dolegliwości, które dotykają seniorów jest efektem niezdrowego odżywiania. Problem bardzo ważny okazuje się w przypadku seniorów żyjących bez bliskich – nieczęsto robią zakupy, a to skutkuje zmniejszeniem jedzenia produktów świeżych oraz zastąpieniem ich konserwami lub daniami instant. Niedobory istotnych składników zagrażają zdrowiu seniorów, ale wielu opisywanych trudności da się uniknąć – należy wprowadzić właściwą dietę. Jak zatem musi przebiegać dieta dla starszych? Które składniki muszą się w niej znaleźć?
Co jeść na diecie dla starszych?
Dieta dla seniorów bezwzględnie musi dać nam nienasycone kwasy tłuszczowe – raz na siedem dni warto zatem sięgnąć po tłustą rybę. Z uwagi na pozytywne działanie na serce, w diecie dla osób starszych nie powinno zabraknąć mięsa indyka. Mięso krów dostarcza nam żelaza, natomiast źródłem wapnia jest mleko – często sięgajmy po jogurty, twarogi oraz zsiadłe mleko. Najważniejszymi składnikami diety ludzi starszych okazują się produkty mączne – razowe chleby, ryż oraz kluski. Układając dietę dla starszej osoby można także zastosować odpowiednie napoje, zawierające wszelkie niezbędne składniki pokarmowe i preparaty z witaminami.
Jakich pokarmów nie jeść na diecie dla starszych?
Pamiętajmy, że nawet najlepiej skomponowana dieta dla starszych nie da oczekiwanych rezultatów, jeśli nie wyłączymy z jadłospisu groźnych pokarmów. Unikajmy szczególnie wieprzowiny, ponieważ zawiera duże ilości cholesterolu. Z podobnego powodu zminimalizujmy ilość dostarczanych żółtek – sięgajmy po nie najwyżej dwukrotnie na 7 dni. Białka jaj możemy zaś jeść w dowolnych ilościach – korzystnie wpływają na budowę mięśni.
Recomed