Gastroskopia nie jest straszna

Chociaż prymitywne zabiegi z wykorzystaniem wziernika były prowadzone już w XIX stuleciu, to gastroskopia bardzo popularna stała się 100 lat po tym. Dziś jest metodą chętnie wykorzystywaną przez medyków, którzy cenią ją za spore możliwości. Pozwala na zdiagnozowanie oraz kuracja najróżniejszych chorób – od wrzodów żołądka, przez polipowatość, aż po nowotwory przewodu trawiennego. Na czym polega gastroskopia? Jak przebiega opisywany zabieg i o jakich rzeczach powinien pamiętać pacjent przed jego wykonaniem?

Jak przebiega gastroskopia?

Wbrew powszechnemu poglądowi, gastroskopia nie przysparza choremu cierpienia. Możliwe niedogodności, czyli odruch wymiotny lub odbijanie, eliminuje się pokrywając przyrząd lekiem przeciwbólowym. Przed jego wprowadzeniem do jamy ustnej, chory musi położyć na lewej stronie a następnie ubiera ustnik chroniący szczękę oraz urządzenie. Gastroskopia może zostać zastosowana do badania gardła albo jelita, zaś okres jej wykonania bywa różny – może wynieść od pięciu minut aż do godziny.

Gastroskopia – zalety

Jak wspomnieliśmy w poprzednim akapicie, gastroskopia pozwala na diagnozowanie rozmaitych schorzeń, których prędkie wykrycie przed jej pojawieniem się było utrudnione. Poza tym może być użyta w leczeniu najróżniejszych chorób układu pokarmowego. Okazuje się przydatna przy usuwaniu polipów, zwężaniu żylaków przełyku, hamowaniu krwawień lub usuwaniu przedmiotów obcych z gardła. Ryzyko pojawienia się powikłań w przypadku gastroskopii okazuje się niezwykle niskie – zdarzają się raz na 1000 przypadków.