Dieta wysokobiałkowa

Dieta wysokobiałkowa ma wiele zalet. Białko wspomaga budowę mięśni, zatem dieta zawierająca jego duże ilości rekomendowana jest przy treningach. Będzie również doskonałym pomysłem dla ludzi zamierzających zrzucić dodatkowe kilogramy, gdyż nie wszystkie dostarczane z białkiem pokłady energii przerabiane są przez układ pokarmowy w tkankę tłuszczową. Jak więc ją zaplanować? O czym pamiętać decydując się na dietę wysokobiałkową? Jakie ryzyko wiąże się z jej stosowaniem?

Dieta wysokobiałkowa – jakie pokarmy spożywać?

Podstawowym składnikiem diety wysokobiałkowej są z pewnością przetwory mleczne – powinniśmy jeść przede wszystkim twarogi, jogurty lub zsiadłe mleko. Ważnym źródłem białka jest także białe mięso – dieta wysokobiałkowa powinna zawierać duże ilości kurczaka lub indyka. Poza tym powinniśmy jeść dużo ryb – przede wszystkim morskich, takich jak dorsz oraz łosoś. Nie zapominajmy również, że sód źle rzutuje na trawienie białka – nie należy zatem dodawać zbyt dużo tego składnika do jedzonych potraw.

Czego unikać na diecie wysokobiałkowej

Dieta wysokobiałkowa to szansa, by szybko schudnąć, ale nie powinniśmy pozostawać na niej za długo. Specjaliści zalecają, by nie jeść pokarmów zawierających duże ilości białka dłużej niż miesiąc, ponieważ po tym czasie łatwo uszkodzić nerki. Jeśli chcielibyśmy zrzucić więcej, po odbyciu diety wysokobiałkowej powinniśmy zwyczajnie ograniczyć ilość spożywanych kalorii – jest to wszak najpewniejsze i najbardziej efektywne rozwiązanie.

Recomed